vineri, 24 februarie 2012

Ce s-a ales de tezaurul României?

   Trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial, tezaurul României nu a mai fost restituit niciodată integral de către autorităţile de la Moscova. Deşi de-a lungul timpului ruşii au returnat o parte din obiectele de valoare, România nu a primit nici până acum întregul tezaur.
Printre valorile trimise în Rusia pe 12 şi 14 decembrie decembrie 1916 se numărau tezaurul Băncii Naţionale, dar şi valori aparţinând unor firme şi persoane particulare româneşti, de o valoare inestimabilă.
Acestea au fost trimise din cauza temerii autorităţilor române că ele vor fi confiscate de armatele Puterilor Centrale, însă ele nu aveau să ştie că ruşii, în urma Revoluţiei Bolşevice şi a preluării puterii de către comunişti, vor fi cei care vor pune mâna pe aceste averi.
Subiectul rămâne şi acum un aspect delicat al relaţiilor diplomatice dintre România şi Rusia şi este dezbătut şi în acest scurt documentar.

Un comentariu:

  1. Cu putin inainte de anul 2000, istoricul si ziaristul de prestigiu Alexandre Adler vorbea intr-un documentar istoric pe TV5 despre un tren blindat trimis din Rusia catre Germania si incarcat cu multe sute de tone de aur. Acesta era aurul din tezaurul Rusiei dat de catre bolsevici germanilor, probabil drept rasplata pentru sprijinul militar acordat de catre armata germana bolsevicilor in 1917 pentru preluarea puterii in Rusia (sprijin militar mentionat de catre analistul politic Emil Hurezeanu cativa ani in urma). Se pare ca bolsevicii (care in marea lor majoritate nu erau rusi), nu au respectat conventia facuta cu germanii de a scoate definitiv Rusia din razboi si au repornit razboiul impotriva Germaniei. Drept consecinta, Germania a pierdut primul razboi mondial iar aliatii din vest au confiscat germanilor aurul capturat din Rusia (aur care ar fi si acum undeva in vestul Europei si/sau in SUA). Sa fi fost si aurul romanesc in acel tren blindat ?? Este greu de crezut ca bolsevicii ar fi pastrat aurul romanesc si sa fi dat germanilor doar pe cel rusesc (!??). Dezvaluirea lui Alexandre Adler este foarte grava iar daca ar fi fost falsa atunci cred ca Alexandre Adler risca cel putin un mare proces cu unul din guvernele occidentale, ori se pare ca nu i s-a reprosat nimic si mai mult de atat, liderii occidentali pastreaza o tacere complicitara referitor la acest subiect. Pentru a ne apropia de adevar, macar o simpla intrebare despre acel transport de aur din 1917 dinspre Rusia spre Germania, ar putea fi adresata lui Alexandre Adler si poate chiar rugamintea de a obtine (contra cost) acel documentar istoric in care Alexandre Adler face aceasta dezvaluire.

    RăspundețiȘtergere