Guvern nou, probleme vechi.
Guvern nou, probleme vechi. Corupţia şi votul la două mâini rămân în meniul noului Guvern din România
Traian Băsescu l-a pierdut pe primul ministru Emil Boc, în urma protestelor care au avut loc în ultima perioadă, în România, pe fondul nemulţumirilor populaţiei legate de măsurile de austeritate, corupţie şi incompetenţă, în general, scriu jurnaliştii de la The Economist.
În ianuarie, preşedintele Băsescu, "în stilul tipic impulsiv, a intrat în direct, în timpul unei emisiuni de televiziune pentru a-i denunţa lui Raed Arafat, un palestinian care a fondat şi condus SMURD-ul, un serviciu de urgenţă, opiniile de stânga. Domnul Arafat a demisionat imediat. După demonstraţii violente, guvernul Boc a renunţat să mai privatizeze serviciile de urgenţă şi l-a repus în funcţie pe Raed Arafat", notează publicaţia britanică.
Protestele de stradă au continuat. După două săptămâni de la prima ieşire a oamenilor în Piaţa Universităţii, Băsescu şi-a cerut scuze pentru "gafele pe care le fac, uneori, în public". Emil Boc a demisionat în 6 februarie, împreună cu miniştrii săi, pentru a "reduce tensiunile sociale" şi a "stabiliza economia".
Jurnaliştii notează că în comparaţie cu Ungaria sau Grecia, economia României este stabilă, atribuind acest fapt guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"Economia României pare chiar stabilă, în principal datorită guvernatorului BNR Mugur Isărescu, una dintre cele mai respectate figuri publice din România", au scris britanicii.
Românii ar accepta mai uşor măsurile de austeritate dacă politicienii ar fura mai puţin şi ar creşte la capitolul comunicare.
"Românii, sătui de creşterea taxelor, de reducerea veniturilor şi de serviciile publice de slabă calitate, ar fi mai deschişi să accepte măsurile de austeritate dacă politicienii ar fura mai puţin şi ar comunica mai bine", mai notează The Economist.
Un raport al UE din 8 februarie a apreciat unele progrese modeste în cauzele penale care privesc faptele de corupţie, dar a deplâns "deficienţele clare" şi corupţia din rândul judecătorilor.
"Domnul Băsescu l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu, ca prim-ministru. Un poliglot educat la Oxford care a condus anterior un serviciu de informaţii externe. Va fi greu pentru Ungureanu şi noua sa echipă să recâştige terenul pierdut, înainte de alegerile parlamentare din noiembrie", cred jurnaliştii britanici.
"Mandatul domnului Băsescu durează până în 2014, iar cei mai mulţi dintre români par a fi obosit deja de el", conchide The Economist.
Românii nu mai vor austeritate! românii vor să suporte austeritatea cei care au provocat sărăcirea poporului. Românii nu vor să suporte împrumuturi făcute fără voia lor. Românii vor ca dacă tot suntem în UE să atragem fondurile ălea europene care sunt puse la dispoziţia noastră şi nu doar să cotizăm la UE (în loc să fim beneficiari aşa cum spuneau cifrele că vom fi, suntem contribuitori). Dacă nu se făcea o gaură de 10 miliarde de euro la buget la doar 24% din instituţiile statului (raportat la 100% ar fi 40 de miliarde) mai aveam noi vreo criza? România nu trebuia sa aibă criză(decât una imobiliară, dar efectele unei crize imobiliare sunt incomparabil mai mici)!
RăspundețiȘtergereStăm cu gura căscată să vedem ce mai zic englezii?! Ce bine!Or fi terminat cu toate problemele lor şi trec "să ne ajute".
RăspundețiȘtergerePînă ce aşteptăm ca "The Economist"să ne mai dea niscaiva sfaturi,ia ,vedeţi aici ce ni se pregăteşte!
Greii finanţelor internaţionale au promis la Bucureşti că pot convinge chiar şi în criză investitorii străini să cumpere perlele energetice ale României la preţuri juste, scrie Ziarul financiar.
Bancherii de investiţii ai marilor grupuri financiare Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup şi Société Générale, prezenţi joi la seminarul "Finanţarea prin bursă. Un impuls pentru economia naţională", organizat de ZF în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, au dat asigurări că investitorii străini sunt interesaţi să cumpere acţiunile pe care statul le scoate la vânzare prin bursă la companiile energetice, iar ei sunt dispuşi să îşi folosească expertiza pentru ca aceste privatizări să se încheie cu succes.
"Eu le-aş spune investitorilor că dacă îţi place Polonia, atunci vei iubi România. Nu preţul, ci cât de eficientă este o privatizare contează. Succesul unei privatizări înseamnă că a fost câştigată încrederea investitorilor care vor reveni să cumpere pachete suplimentare de acţiuni atunci când statul va încerca din nou să vândă acţiuni pe bursă", a declarat Laurent Cassin, şeful diviziei CEEMEA equity capital markets la grupul francez Société Générale.
Ziarul financiar,24 Februarie 2012