marți, 28 februarie 2012

SRI cu ochii pe reţelele de socializare, în căutare de "radicali" ...

           Articol preluat...pentru informarea noastră de pe :
 http://www.infoalternative.net/2011/05/in-era-tehnologizarii-si-circulatiei.html


                                                                      
     În era tehnologizării şi a circulaţiei informaţiei cu o viteză ameţitoare,  directorul SRI, George Maior a declarat în cadrul emisiunii „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV, că instituţia pe care o conduce monitorizează şi culege informaţii relevante pentru securitatea statului şi din cadrul reţelelor de socializare de tipul Facebook sau Twitter.  Maior a spus că există în rândul serviciului pe care îl conduce ofiţeri care se ocupă de acest tip de „apărare cibernetică“ şi care urmăresc în special dezbaterile care au ca scop radicalizarea persoanelor în anumite direcţii care pot pune în pericol securitatea ţării. „Când vorbim de surse deschise, ca Facebook, de reţele de socializare, de Internet în general, suntem preocupaţi de a înţelege acest fenomen din punct de vedere al analizei pe care serviciul o produce pentru beneficiarii noştri."
    Sursele deschise au devenit în ultimii ani o zonă foarte bogată în informaţii, dincolo de informaţiile şi analiza care se degajă la suprafaţa acestor fenomene“, a declarat directorul SRI. Întrebat dacă există oameni specializaţi care citesc bloguri sau urmăresc diverse comentarii pe diferite forumuri virtuale de discuţii, George Maior a răspuns afirmativ, indicând că acest lucru se face numai dacă acele informaţii sunt considerate relevante. Şeful SRI nu a declinat de asemenea existenţa unor agenţi sub acoperire care activează pe reţele sociale, acolo unde există focare virtuale care încurajează radicalismul. „Există servicii de informaţii care se uită atent şi la aceste fenomene din acest punct de vedere“, a confirmat Maior.

        Cu mandatul la vedere
  În ceea ce priveşte ascultarea telefoanelor în România, o grea moştenire din vremea fostei Securităţi de care această instituţie încearcă să se debaraseze prin reformele care le-a întreprins, Maior a dat şi o cifră concretă a mandatelor de ascultare din România. „Sunt aproximativ 2.200 de mandate de siguranţă naţională care sunt operate de Serviciul Român de Informaţii, eu nu cred că această cifră reprezintă 0,0000001 din populaţia României şi ele vizează persoane pe care Serviciul le consideră că pot afecta prin acţiunile lor securitatea naţională a României“, a afirmat directorul SRI. El a mai precizat că există unii oameni politici care vor să inoculeze publicului larg ideea că în continuare serviciile speciale desfăşoară activităţi de poliţie politică şi că intimitatea cetăţeanului de rând este permanent invadată. „Întrebat, în legătură cu percepţia publică asupra ascultării telefoanelor, dacă au românii de ce să se teamă, Maior a răspuns: „Absolut deloc. Din acest punct de vedere, constat generarea acestui tip de dezbatere, mai ales din zone de indivizi care au avut de-a face cu securitatea naţională - n-am să dau nume - şi care au reuşit să genereze acest tip de discurs la nivelul opiniei publice, care este cu totul fals“, a spus el. Potrivit lui Maior, din punct de vedere al controlului intern realizat, nu există un fenomen de interceptări ilegale. (articol preluat de pe curentul.ro)

  Atunci noi avem o întrebare: Dacă tot SRI-ul abordează democratic şi transparent problematica interceptării şi reţinerii comunicaţiilor, cum se face că peste tot se ştie de ele, numai el le infirmă? De ce aruncă vina pe persoane "care au avut de-a face cu securitatea naţională", când sunt ONG-uri şi asociaţii care se ocupă de această problematică (sa nu mai zică acum că de fapt toţi acei oameni sunt terorişti undercover:) iar singurul deţinător al adevărului indubitabil e el, cocoţat pe instituţia lui stalinistă)? Sau "acest tip de discurs" trebuie interzis, după metode cunoscute serviciilor de miliţie politică, pentru ca generează suspiciune privind corectitudinea autorităţilor ? TOATĂ LUMEA ştie cât sunteţi de mânjiţi şi cât sunteţi de penibili când încercaţi să vă luaţi masca de inocenţi, dragii mamei căţeluşi de pază de sub poalele puterii...

SRI-ul şi poliţia tot încearcă formarea unui trend social, de debarasare de "indivizii" sau grupurile care pun întrebări incomode despre activităţile lor ca aplicători ai legii. E inutil să (ne) întrebăm de ce... Aşa cum inutil e să credem autorităţile ca aceasta campanie de denigrare e menită doar să deservească siguranţei publice. Pe care ei o apără cu spor, mai ales de inamicii nr.1 ai societăţii - cei care scriu / discuta contra măsurilor represive luate de ei şi îndrăznesc să deschidă liste de discuţii pe tema asta... În cazul în care au uitat aceste organe ale statului, în 2009 inclusiv mass-media, care e în mare parte controlată de politicieni şi securişti, a vuit împotriva legii 298/2008 (pentru scurt timp, bineînţeles, că după aia urmează faza cu "căluşul pus în locul în care trebuie") şi a efectelor acesteia privind încălcarea flagrantă şi grosolană a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor prin aplicarea ei. A fost declarată legea neconstituţională de către CCR, dar instituţiile statului încă o folosesc cu spor... Ce argument mai are bossul SRI la asta?
      
  CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
Decide:
Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Comisariatul pentru Societatea Civilă în Dosarul nr.2971/3/2009 al Tribunalului Bucureşti – Secţia comercială şi constată că dispoziţiile Legii nr.298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului.


  Şi un sfat pentru cei care mai folosesc "pentru socializare" Facebook: acordaţi-vă 2 minute şi setaţi-vă confidenţialitatea contului... Astfel încât nicio informaţie personală de-a voastră să nu fie publică, ci vizibilă cel mult în cercul vostru de contacte / prieteni. Şi o regulă de bun simţ... Nu oferiţi oricui acces la datele voastre de contact!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu